Menu

Batony a’la Snickers

  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 200ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych (można zastąpić gotową mąką owsianą)
  • 100g suszonych daktyli
  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Jak przygotować

Krok po kroku

Sposób przygotowania:

spód:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i lekko studzimy (musi być ciepłą)
-płatki prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku na mąkę
-kaszę jaglaną dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

masa orzechowo-daktylowa
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby zmiękły (około 15minut)
-odlewamy wodę, dodajemy masło orzchowe i dokładnie blendujemy
-na spód nakładamy masę orzechową
-kroimy na kawałki
-każdy batonik obficie posypujemy orzeszkami ziemnymi

polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na sam koniec mieszamy i lekko studzimy
-czekoladę nakładamy na batoniki
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Sposób przygotowania:

spód:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i lekko studzimy (musi być ciepłą)
-płatki prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku na mąkę
-kaszę jaglaną dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

masa orzechowo-daktylowa
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby zmiękły (około 15minut)
-odlewamy wodę, dodajemy masło orzchowe i dokładnie blendujemy
-na spód nakładamy masę orzechową
-kroimy na kawałki
-każdy batonik obficie posypujemy orzeszkami ziemnymi

polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na sam koniec mieszamy i lekko studzimy
-czekoladę nakładamy na batoniki
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Inne przepisy od Aktywne Żywienie