Menu

Bezglutenowe ciasto z batatów z polewą czekoladowo-orzechową

  • Czas: 120
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 bataty (ok. 470g)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki erytrytolu/ cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłyśmy sojowego)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • POLEWA
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżka masła orzechowego z chili Primavika
  • dodatkowo: orzechy i owoce suszone do dekoracji

Jak przygotować

Krok po kroku

Bataty umyć, obrać i ugotować lub upiec do miękkości. Po ugotowaniu/ upieczeniu dokładnie ostudzić. Następnie rozgnieść widelcem i zmiksować z olejem i erytrytolem. Dodać kakao, mleko i cynamon i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h15 minut. Ostudzić.

Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym i erytrytolem i dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto. Udekorować orzechami, suszonymi owocami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Bataty umyć, obrać i ugotować lub upiec do miękkości. Po ugotowaniu/ upieczeniu dokładnie ostudzić. Następnie rozgnieść widelcem i zmiksować z olejem i erytrytolem. Dodać kakao, mleko i cynamon i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h15 minut. Ostudzić.

Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym i erytrytolem i dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto. Udekorować orzechami, suszonymi owocami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!

Inne przepisy od 2VegeLovers