Menu

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Jak przygotować

Krok po kroku

Brokół podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zbanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Składniki na sos wymieszać. Dolać tyle wody aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i wymieszać. Posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.

Tanini można zastąpić masłem orzechowym.
Musztardę można zastąpić chrzanem.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Brokół podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zbanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Składniki na sos wymieszać. Dolać tyle wody aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i wymieszać. Posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.

Tanini można zastąpić masłem orzechowym.
Musztardę można zastąpić chrzanem.

Inne przepisy od Piotr Kucharski