Menu

Blok z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis z bloga: wegeweda.wordpress.com
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka Masła orzechowego active – 100% orzeszków arachidowych firmy Primavika
  • 2 tabliczki dobrej jakości czekolady, z zawartością kakao min. 70%
  • 1 paczka wegańskich ciastek, typu digestive
  • 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na spód połowę rozpuszczonej czekolady. Rozprowadź czekoladę równomiernie na dnie formy i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 20 minut.

2. Masło orzechowe przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wyłóż na zastygniętą czekoladę i ponownie wstaw formę do lodówki.

3. Ciastka rozgnieć na drobne okruchy. Możesz to zrobić, zawijając po kilka połamanych ciastek w papier do pieczenia. Wałkując ciastka wałkiem do ciasta uzyskasz idealne okruchy. Przełóż je do miski, wymieszaj z olejem kokosowym i wyłóż na warstwę masła orzechowego. Na pokruszone ciastka wylej pozostałą część czekolady i postaraj się ją równomiernie rozprowadzić tworząc wierzch bloku. Ponownie wstaw do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia.

4. Schłodzony blok wyjmij z formy obracając ją do góry dnem. Odklej papier do pieczenia. Delikatnie krój nożem z piłką i zajadaj! Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na spód połowę rozpuszczonej czekolady. Rozprowadź czekoladę równomiernie na dnie formy i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 20 minut.

2. Masło orzechowe przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wyłóż na zastygniętą czekoladę i ponownie wstaw formę do lodówki.

3. Ciastka rozgnieć na drobne okruchy. Możesz to zrobić, zawijając po kilka połamanych ciastek w papier do pieczenia. Wałkując ciastka wałkiem do ciasta uzyskasz idealne okruchy. Przełóż je do miski, wymieszaj z olejem kokosowym i wyłóż na warstwę masła orzechowego. Na pokruszone ciastka wylej pozostałą część czekolady i postaraj się ją równomiernie rozprowadzić tworząc wierzch bloku. Ponownie wstaw do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia.

4. Schłodzony blok wyjmij z formy obracając ją do góry dnem. Odklej papier do pieczenia. Delikatnie krój nożem z piłką i zajadaj! Smacznego!