Menu

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem migdałowym

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ dojrzałego banana
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła migdałowego Primavika
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • Polewa:
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub 1 ½ łyżki erytrytolu

Jak przygotować

Krok po kroku

Płatki owsiane zalać mlekiem sojowy. Dodać rozgniecionego widelcem banana, masło migdałowe, olej kokosowy, syrop daktylowy oraz wiórki. Ciasto zagnieść widelcem. Pod koniec dodać sok z pomarańczy i zagnieść ciasto dłońmi (ciasto będzie trochę klejące).

Przygotować blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i odrywać kawałki ciasta formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć za pomocą dłoni lub dna szklanki do grubości około 6 mm. Ciastka piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.

Ostudzone ciastka za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki posmarować cienką warstwą polewy. Pozostawić do wystygnięcia.

Opcjonalnie posmarowane czekoladową polewą ciastka posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi lub jagodami goji.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Płatki owsiane zalać mlekiem sojowy. Dodać rozgniecionego widelcem banana, masło migdałowe, olej kokosowy, syrop daktylowy oraz wiórki. Ciasto zagnieść widelcem. Pod koniec dodać sok z pomarańczy i zagnieść ciasto dłońmi (ciasto będzie trochę klejące).

Przygotować blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i odrywać kawałki ciasta formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć za pomocą dłoni lub dna szklanki do grubości około 6 mm. Ciastka piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.

Ostudzone ciastka za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki posmarować cienką warstwą polewy. Pozostawić do wystygnięcia.

Opcjonalnie posmarowane czekoladową polewą ciastka posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi lub jagodami goji.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Inne przepisy od 2VegeLovers