Menu

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i kruszonką

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • mąka pszenna – 420 g
  • jajko – 3 szt
  • cukier biały lub brązowy – 200 g
  • masło orzechowe Firmowe 100% crunchy Primavika - 230g
  • masło min. 82% ( miękkie ) – 110 g
  • proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
  • mleko 2% – 250 ml
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • orzechy laskowe – 1 szkl

Jak przygotować

Krok po kroku

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.
Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.
Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.
Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.
Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.
Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.
Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.
Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.
Smacznego!

Inne przepisy od Ostra na słodko