Menu

Curry z dynią, szpinakiem i masłem nerkowcowym

Przepis z bloga: jadlonomia.com
  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1/2 papryczki chili z pestkami 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli
  • 500 g dyni hokkaido lub dyni piżmowej / 1/2 dyni małej dyni 200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego 1/2 puszki krojonych pomidorów 1 cebula kilka łyżek oleju roślinnego
  • 4 łyżki masła nerkowcowego Primavika 3/4 - 1 szklanki wody sól i pieprz do podania: ryż lub chlebki naan oraz świeża natka kolendry lub pietruszki

Jak przygotować

Krok po kroku

W naczyniu blendera lub moździerza utrzeć chili, imbir oraz wszystkie przyprawy na lekko grudkowatą, ale pozbawioną włókien imbiru pastę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, z dyni wyjąć pestki i pokroić około 1 - 2 cm kostkę, jeśli używacie odmiany Hokkaido nie musicie jej obierać.
Na dnie garnka mocno rozgrzać olej, dodać utartą pastę z i podsmażać przez kilka sekund, następnie dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty do czasu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną dynię i smażyć przez kolejne 8 - 10 minut do czasu, aż dynia będzie lekko miękka. Wtedy dodać szpinak, wmieszać go w dynie i wlać pomidory. Na koniec dodać sporą szczyptę soli i pozwolić się dusić przez 5 - 10 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka.
Kiedy warzywa będą gotowe dodać masło nerkowcowe i wlać wodę cały czas intensywnie mieszając. Zwiększyć ogień i pozwolić dusić się przez kilka kolejnych minut, na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.

Wykorzystano

Masło z nerkowców smażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W naczyniu blendera lub moździerza utrzeć chili, imbir oraz wszystkie przyprawy na lekko grudkowatą, ale pozbawioną włókien imbiru pastę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, z dyni wyjąć pestki i pokroić około 1 - 2 cm kostkę, jeśli używacie odmiany Hokkaido nie musicie jej obierać.
Na dnie garnka mocno rozgrzać olej, dodać utartą pastę z i podsmażać przez kilka sekund, następnie dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty do czasu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną dynię i smażyć przez kolejne 8 - 10 minut do czasu, aż dynia będzie lekko miękka. Wtedy dodać szpinak, wmieszać go w dynie i wlać pomidory. Na koniec dodać sporą szczyptę soli i pozwolić się dusić przez 5 - 10 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka.
Kiedy warzywa będą gotowe dodać masło nerkowcowe i wlać wodę cały czas intensywnie mieszając. Zwiększyć ogień i pozwolić dusić się przez kilka kolejnych minut, na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.

Inne przepisy od Jadłonomia