Menu

Gofry jaglane z masłem z nerkowców z truskawkowym kokorożkiem

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 1 banan
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłyśmy sojowego bez cukru)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki masła z nerkowców Primavika
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (GF)
  • Truskawkowy kokorożek:
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego plus ewentualnie dodatkowo 1-2 łyżki
  • płynnego mleka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 8-10 truskawek
  • 1-2 łyżki syropu z agawy

Jak przygotować

Krok po kroku

Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z syropem klonowym, masłem z nerkowców i ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać suche składniki: mąkę jaglaną, kokosową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Gofrownicę posmarować delikatnie olejem i rozgrzać. Nałożyć porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piec ok. 2-3 minut, aż się zarumienią. Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać mleko kokosowe, mąkę kokosową, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Gofry podawać z przygotowanym kokorożkiem.
Uwaga! Pamiętaj, że kokorożek na gorących gofrach przyjmie formę bardziej płynną zatem najlepiej podawać go na ciepłe ale nie gorące gofry!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z syropem klonowym, masłem z nerkowców i ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać suche składniki: mąkę jaglaną, kokosową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Gofrownicę posmarować delikatnie olejem i rozgrzać. Nałożyć porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piec ok. 2-3 minut, aż się zarumienią. Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać mleko kokosowe, mąkę kokosową, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Gofry podawać z przygotowanym kokorożkiem.
Uwaga! Pamiętaj, że kokorożek na gorących gofrach przyjmie formę bardziej płynną zatem najlepiej podawać go na ciepłe ale nie gorące gofry!

Inne przepisy od 2VegeLovers