Menu

Jaglanka z sosem orzechowym

  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Sos orzechowy (kilka porcji!):
  • 3 łyżki masła orzechowego Primavika active
  • 10 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 10 migdałów
  • Jaglanka:
  • 50g płatków jaglanych
  • 200ml wrzątku
  • 2 łyżeczki konfitury z czerwonych porzeczek
  • kawałek dojrzałego banana
  • 2 łyżki sosu orzechowego
  • 1 łyżka preparowanej kaszy jaglanej
  • ½ kostki gorzkiej czekolady

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe łączymy z wrzątkiem i mieszamy intensywnie do połączenia się składników. Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Migdały siekamy drobno i prażymy na suchej patelni do zrumienienia się. Dodajemy do orzechowego sosu. Całość solimy i dokładnie mieszamy.

Płatki jaglane gotujemy na wrzątku przez 2-3 minuty. Jeśli konsystencja staje się zbyt zwarta, podlewamy dodatkową porcją wody. Gotowe płatki wykładamy na talerz. Dodajemy podgrzaną w rondelku bądź zimną konfiturę, preparowaną kaszę jaglaną i polewamy całość sosem orzechowym. Na koniec posypujemy jaglankę posiekaną gorzką czekoladą.

Proporcje podane w przepisie na sos orzechowy wystarczą do polania kilku takich jaglanek, innych owsianek czy pancakes. Balans pomiędzy słodkim syropem z agawy a słoną solą himalajską zapewnia niesamowite walory smakowe orzechom i prażonym migdałom. Koniecznie musicie spróbować.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe łączymy z wrzątkiem i mieszamy intensywnie do połączenia się składników. Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Migdały siekamy drobno i prażymy na suchej patelni do zrumienienia się. Dodajemy do orzechowego sosu. Całość solimy i dokładnie mieszamy.

Płatki jaglane gotujemy na wrzątku przez 2-3 minuty. Jeśli konsystencja staje się zbyt zwarta, podlewamy dodatkową porcją wody. Gotowe płatki wykładamy na talerz. Dodajemy podgrzaną w rondelku bądź zimną konfiturę, preparowaną kaszę jaglaną i polewamy całość sosem orzechowym. Na koniec posypujemy jaglankę posiekaną gorzką czekoladą.

Proporcje podane w przepisie na sos orzechowy wystarczą do polania kilku takich jaglanek, innych owsianek czy pancakes. Balans pomiędzy słodkim syropem z agawy a słoną solą himalajską zapewnia niesamowite walory smakowe orzechom i prażonym migdałom. Koniecznie musicie spróbować.