Menu

Krem marchewkowy z masłem migdałowym

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 500-600g marchewki
  • 600-700ml bulionu
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 100ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki masła migdałowego Primavika
  • olej koksowy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • chili, kurkuma
  • migdały w płatkach lub prażony sezam

Jak przygotować

Krok po kroku

Marchewkę obieramy i kroimy na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy starty imbir i kurkumę. Dodajemy marchewkę, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie miksujemy na gładki krem.Dodajemy sok z pomarańczy, masło migdałowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną migdałami luz sezamem.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Marchewkę obieramy i kroimy na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy starty imbir i kurkumę. Dodajemy marchewkę, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie miksujemy na gładki krem.Dodajemy sok z pomarańczy, masło migdałowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną migdałami luz sezamem.

Inne przepisy tego autora