Menu

Kremowy jagielnik orzechowo-kokosowy

  • Czas: 120
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 150g kaszy jaglanej (suchej)
  • 6 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 6 łyżek masła orzechowego z wiórkami kokosowymi Primavika
  • Spód:
  • 1 ¼ szklanki płatków jaglanych
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • gorąca woda
  • Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu /ksylitolu

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód:

Płatki jaglane wsypać do miski i zalać gorącą wodą, tak aby woda zakryła płatki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać erytrytol , sok z pomarańczy i cynamon. Wymieszać dokładnie. Dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę i wstawić do lodówki.

Kaszę jaglaną ugotować, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć ją do miski, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe i ksylitol. Wszystko dokładnie zmiksować przy użyciu blendera, tak aby składniki się połączyły. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wszystko zmiksować.

Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki na minimum 1h.

Po godzinie przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem kokosowym i łyżką erytrytolu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową polewę rozsmarować na jagielniku. Opcjonalnie udekorować sezonowymi owocami i chipsami z kokosa.

Jagielnik wstawić do schłodzenia na minimum 8 godzin. Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód:

Płatki jaglane wsypać do miski i zalać gorącą wodą, tak aby woda zakryła płatki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać erytrytol , sok z pomarańczy i cynamon. Wymieszać dokładnie. Dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę i wstawić do lodówki.

Kaszę jaglaną ugotować, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć ją do miski, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe i ksylitol. Wszystko dokładnie zmiksować przy użyciu blendera, tak aby składniki się połączyły. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wszystko zmiksować.

Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki na minimum 1h.

Po godzinie przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem kokosowym i łyżką erytrytolu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową polewę rozsmarować na jagielniku. Opcjonalnie udekorować sezonowymi owocami i chipsami z kokosa.

Jagielnik wstawić do schłodzenia na minimum 8 godzin. Smacznego!

Inne przepisy od 2VegeLovers