Menu

Leniwe pierogi z sosem orzechowym

Przepis z bloga: www.mamakarmiaca.com.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Ciasto
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Sos
  • 2 łyżki masła orzechowego Firmowego 100% Crunchy Primavika
  • 6 łyżek golden syrupu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować

Krok po kroku

Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.

Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.

W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.

Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.

Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.

W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.

Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.

Inne przepisy od Mama Karmiąca