Menu

Muffinki z jabłkiem i kruszonką

  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 2 duże jabłka pokrojone w kostkę.
  • Kruszonka: 50 g zimnego masła, 50 g cukru, 100 g mąki, szczypta cynamonu.
  • Polewa: czubata łyżka masła orzechowego, cukier puder (do smaku), kilka łyżek ciepłego mleka.

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Polewa: masło orzechowe połączyć z cukrem pudrem i taką ilością mleka, by powstała gęsta polewa. Oblać upieczone muffiny.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Polewa: masło orzechowe połączyć z cukrem pudrem i taką ilością mleka, by powstała gęsta polewa. Oblać upieczone muffiny.

Inne przepisy od Lekcje w kuchni