Menu

Owsiana tarta bezglutenowa z jabłkami i masłem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • masło orzechowe piernikowe Primavika
  • 2 jabłka
  • cynamon

Jak przygotować

Krok po kroku

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. Przesypujemy do miski razem z mąką z tapioki, szczyptą soli i łyżeczką cynamonu i mieszamy. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i miód i wyrabiamy ręcznie ciasto, tak aby składniki się dobrze wymieszały. Formę do tarty ok 21 cm smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej ciasto, dociskając je do dna i brzegów. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.

W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na ćwiartki a następnie cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy masłem orzechowym a następnie układamy plasterki jabłek w formę kwiatu. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego !

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. Przesypujemy do miski razem z mąką z tapioki, szczyptą soli i łyżeczką cynamonu i mieszamy. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i miód i wyrabiamy ręcznie ciasto, tak aby składniki się dobrze wymieszały. Formę do tarty ok 21 cm smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej ciasto, dociskając je do dna i brzegów. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.

W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na ćwiartki a następnie cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy masłem orzechowym a następnie układamy plasterki jabłek w formę kwiatu. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego !