Menu

Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym

  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3/4 kostki miękkiego masła (150g)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego mix crunchy
  • 1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej np. graham typ 1850
  • 1 szkl. mąki pszennej np. tortowej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady (pokroić w kostkę)

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć masło orzechowe i dalej ucierać. Dodać jajko i trochę jeszcze ubijać.

Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę, lepiej na końcu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera.

Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije razem, nie szkodzi, nawet z luźnych grudek da się uformować kulki ciastek.

Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczać ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu.

Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć masło orzechowe i dalej ucierać. Dodać jajko i trochę jeszcze ubijać.

Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę, lepiej na końcu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera.

Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije razem, nie szkodzi, nawet z luźnych grudek da się uformować kulki ciastek.

Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczać ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu.

Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.

Inne przepisy od Grunt to przepis!