Menu

Pieczona kasza manna z masłem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 łyżki masła orzechowego crunchy Primavika
  • 2 jajka
  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Jak przygotować

Krok po kroku

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gotujemy aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujmy kaszą manną. Każdą kokilkę wypełniamy przygotowaną masą. Na wierzchu umieszczamy orzechy ziemne i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na około 15-20 min.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gotujemy aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujmy kaszą manną. Każdą kokilkę wypełniamy przygotowaną masą. Na wierzchu umieszczamy orzechy ziemne i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na około 15-20 min.