Menu

Placki z kaszy manny z masłem piernikowym

  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 120g kaszy mannej błyskawicznej
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 25g masła
  • masło piernikowe
  • cukier puder, miód

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na około 25 minut - tak aby kasza wchłonęła mleko.
Dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy żółtko i ubite na sztywną pianę białko. Dokładnie ale delikatnie mieszamy całą masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wykładamy porcję ciasta, formujemy płaskie placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z masłem piernikowym, miodem lub posypane cukrem pudrem.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na około 25 minut - tak aby kasza wchłonęła mleko.
Dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy żółtko i ubite na sztywną pianę białko. Dokładnie ale delikatnie mieszamy całą masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wykładamy porcję ciasta, formujemy płaskie placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z masłem piernikowym, miodem lub posypane cukrem pudrem.

Inne przepisy tego autora