Menu

Rolada biszkoptowa z masłem orzechowym i dżemem

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę mniej niż 1/2 słoika czekoladowego masła orzechowego (Primavika)
  • 1 łyżka kakao (niekoniecznie, ja dodałam do kremu by nadać mu czekoladowy smak)
  • kwaśna konfitura najlepiej z czarnej porzeczki

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.

W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).

Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.


Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.

W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).

Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją.


Inne przepisy od Magiczny Kociołek