Menu

Sernik orzechowo-kokosowy

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • SPÓD:
  • orzechy ziemne – 100 g
  • orzechy włoskie – ok.50 g
  • płatki owsiane – ok. 80 g
  • suszone daktyle – ok. 100 g
  • olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki
  • MASA SEROWA:
  • ser biały 3 x mielony – 600 g
  • masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pełne łyżki
  • cukier puder – ok. 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 50 g
  • żelatyna – 2 pełne łyżki

Jak przygotować

Krok po kroku

SPÓD:

Orzechy bardzo drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni.
Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy.

MASA SEROWA:

Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej z mas ( miksujemy ).
Kokosową masę wylewamy na orzechowy spod, wygładzamy, przykrywamy masa orzechową.
Całość możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami.
Odstawiamy na noc do lodówki.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

SPÓD:

Orzechy bardzo drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni.
Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy.

MASA SEROWA:

Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej z mas ( miksujemy ).
Kokosową masę wylewamy na orzechowy spod, wygładzamy, przykrywamy masa orzechową.
Całość możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami.
Odstawiamy na noc do lodówki.

Inne przepisy od Ostra na słodko