Menu

Smażone pierożki z masłem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • jajko – 1 szt
  • woda – 0,5 szkl
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżka
  • masło orzechowe Firmowe 100% Crunchy

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę lub kapelusze.
Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.
Zajadamy gorące, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę lub kapelusze.
Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.
Zajadamy gorące, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Inne przepisy od Ostra na słodko