Menu

Tarta z masłem orzechowym

  • Czas: 90
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • SPÓD TARTY:
  • 100 g masła z lodówki
  • 90 g mąki pszennej typ 480
  • 15 g kakao
  • 30 g cukru pudru (możesz użyć 1 łyżki stewi)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • mąka do podsypywania
  • Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  • MASA ORZECHOWA:
  • 1 Masło Orzechowe Firmowe Primavika 100% Crunchy
  • 300 ml śmietanki (powyżej 20% tłuszczu)
  • 150 g włoskiego serka ricotta
  • 2 do 4 łyżek cukru pudru (ja lubię ciasto niezbyt słodkie więc, dodałam tylko dwie łyżki)
  • W/w składniki zmiksuj blenderem na gładki puch.

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciasto wyjmij z lodówki, wlep nim dużą formę do tarty, wylej masę z orzechową i wstaw do pieca na 35 do 45 minut.
Ciasto pieczemy na lekko złoty kolor, najlepiej w piekarniku parowym.
Temperatura 170 stopni C.
Ciasto studzimy całkowicie.
Wierzch ciasto można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, tak smakuje niczym baton!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciasto wyjmij z lodówki, wlep nim dużą formę do tarty, wylej masę z orzechową i wstaw do pieca na 35 do 45 minut.
Ciasto pieczemy na lekko złoty kolor, najlepiej w piekarniku parowym.
Temperatura 170 stopni C.
Ciasto studzimy całkowicie.
Wierzch ciasto można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, tak smakuje niczym baton!