Menu

Tort kakaowo-orzechowy z bananami

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 90
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki na ciasto: 4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju słonecznikowego, 1 i 1/2 szklanki cukru, 200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Do przełożenia: 1 słoiczek Masła orzechowego bez dodatku soli i cukru Primavika, 500 g serka mascarpone, 30 g cukru pudru, 1 mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki, 2 banany, sok z 1 cytryny, 150 g słonych paluszków, herbata do nasączenia ciasta.

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotowanie ciasta: w naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i olej. Mieszać dokładnie. W drugim naczyniu wymieszać suche składniki. Łączyć z mokrymi i mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Masę wylać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika. Piec około 60 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, ściąć „górkę”. Pozostały biszkopt podzielić na dwa blaty.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Blaty nasączyć herbatą. Przekładać: ciasto – dżem porzeczkowy – banany – krem orzechowy – ciasto – krem orzechowy

Ściętą wcześniej „górkę” ciasta pokruszyć z paluszkami. Posypać tort.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotowanie ciasta: w naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko i olej. Mieszać dokładnie. W drugim naczyniu wymieszać suche składniki. Łączyć z mokrymi i mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Masę wylać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika. Piec około 60 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, ściąć „górkę”. Pozostały biszkopt podzielić na dwa blaty.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Blaty nasączyć herbatą. Przekładać: ciasto – dżem porzeczkowy – banany – krem orzechowy – ciasto – krem orzechowy

Ściętą wcześniej „górkę” ciasta pokruszyć z paluszkami. Posypać tort.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Inne przepisy od PyszneWege