Menu

Wegański sernik z mleka kokosowego

Przepis z bloga: justtrendy.blog.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Masa: 300 g orzechów nerkowców, 3 łyżki masła z nerkowców smażonego Primavika, 2 łyżki soku z cytryny, 100 ml zagęszczonego soku agawy, szczypta soli, pół łyżeczki proszku Agar-Agar, 1 łyżka oleju kokosowego,120 ml mleka kokosowego, 150 g kremu kokosowego,
  • Ciasto: 250 g keksów wegańskich, 3 łyżki oleju kokosowego
  • Polewa: 150 g jagód ( świeżych lub zamrożonych), pół łyżeczki nasion chia

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Orzechy cashew należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc do rozmiękczenia.
2. Jagody umyć, wrzucić do małego garnka i podgrzać na małym ogniu. Kiedy owoce zaczną pękać, rozgnieść je przy pomocy widelca i dobrze zamieszać. Garnek zestawić z ognia. Dosypać nasiona chia i rozmieszać. Odstawić do schłodzenia i powiązania. Po wystygnięciu, całość zmiksować blenderem aż powstanie jednolita masa.
3. Piekarnik nagrzać do 175°C. Keksy pokruszyć i wymieszać z olejem kokosowym. Masa nie powinna być sucha. W razie potrzeby dodać większą ilość oleju kokosowego.
4. Masę z keksów rozłożyć na wysmarowanej blasze. Wsunąć do piekarnika na 8-10 minut. Ciasto powinno nabrać złocistego koloru. Odstawić do schłodzenia
5. W międzyczasie dobrze opłukać orzechy cashew. Dodać do nich olej, zagęszczone mleko kokosowe, masło z nerkowców smażone Primavika, sok z agawy, sok z cytryny i sól. Wszystkie produkty zmiksować. Konsystencja kremu powinna być gładka.
6. Zagotować 120 ml mleka kokosowego. Domieszać proszek Agar-Agar, ciągle mieszając. Całość gotować około minuty. Zagęszczone mleko kokosowe połączyć z wcześniej przygotowaną masą orzechowo-kokosową i jeszcze raz zmiksować.
7. Tak przygotowany krem, rozprowadzić i wygładzić na wcześniej podpieczonym cieście. Masę owocową nałożyć łyżką na ciasto i rozprowadzić nożem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Wykorzystano

Masło z nerkowców smażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Orzechy cashew należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc do rozmiękczenia.
2. Jagody umyć, wrzucić do małego garnka i podgrzać na małym ogniu. Kiedy owoce zaczną pękać, rozgnieść je przy pomocy widelca i dobrze zamieszać. Garnek zestawić z ognia. Dosypać nasiona chia i rozmieszać. Odstawić do schłodzenia i powiązania. Po wystygnięciu, całość zmiksować blenderem aż powstanie jednolita masa.
3. Piekarnik nagrzać do 175°C. Keksy pokruszyć i wymieszać z olejem kokosowym. Masa nie powinna być sucha. W razie potrzeby dodać większą ilość oleju kokosowego.
4. Masę z keksów rozłożyć na wysmarowanej blasze. Wsunąć do piekarnika na 8-10 minut. Ciasto powinno nabrać złocistego koloru. Odstawić do schłodzenia
5. W międzyczasie dobrze opłukać orzechy cashew. Dodać do nich olej, zagęszczone mleko kokosowe, masło z nerkowców smażone Primavika, sok z agawy, sok z cytryny i sól. Wszystkie produkty zmiksować. Konsystencja kremu powinna być gładka.
6. Zagotować 120 ml mleka kokosowego. Domieszać proszek Agar-Agar, ciągle mieszając. Całość gotować około minuty. Zagęszczone mleko kokosowe połączyć z wcześniej przygotowaną masą orzechowo-kokosową i jeszcze raz zmiksować.
7. Tak przygotowany krem, rozprowadzić i wygładzić na wcześniej podpieczonym cieście. Masę owocową nałożyć łyżką na ciasto i rozprowadzić nożem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.