Menu

Wegańskie Kinder Bueno

Przepis z bloga: savoryorsweet.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • twarda część mleczka kokosowego, puszka 400g
  • 125g orzechów laskowych (lub 125g masła z prażonych orzechów laskowych Primavika )
  • 50g cukru z prawdziwą wanilią (ilość cukru wedle własnych preferencji)
  • 50g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli (uwydatnia smak)
  • 125g orzechów laskowych (w całości, wrzucimy je do gotowego kremu)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Orzechy laskowe, które w całości wrzucimy do gotowego kremu (125g) ułóż na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić. Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak batoników.
2. Twardą część mleczka kokosowego umieść w misce wraz z masłem z orzechów laskowych (125g) i wymieszaj przy pomocy blendera do dokładnego połączenia. Następnie przełóż do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią, olej kokosowy oraz sól i poczekaj, aż się wszystko rozpuści. Następnie pokrój na połówki orzechy (125g) i wrzuć w całości do kremu. Dokładnie wymieszaj.
3. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku na około 3-4 godziny, aż masa kompletnie się zamrozi. Po tym czasie będziesz w stanie wyjąć krem z foremek. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, połóż na widelec każdego z batoników, zanurz w czekoladzie, przy pomocy łyżki oblej z każdej strony i odłóż na silikonową matę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (UWAGA! Po stopieniu odstaw czekoladę, by nie była gorąca. Powinna być letnia. Gdy będzie zbyt ciepła, podczas oblewania batoników czekoladą, krem będzie się momentalnie topił!) Postępuj tak samo ze wszystkimi batonikami. Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu kremu w foremkach, czekolada będzie momentalnie gęstniała. Oblane batoniki są gotowe do jedzenia, przechowuj je w lodówce (już nie w zamrażalniku). Smacznego!

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Orzechy laskowe, które w całości wrzucimy do gotowego kremu (125g) ułóż na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić. Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak batoników.
2. Twardą część mleczka kokosowego umieść w misce wraz z masłem z orzechów laskowych (125g) i wymieszaj przy pomocy blendera do dokładnego połączenia. Następnie przełóż do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią, olej kokosowy oraz sól i poczekaj, aż się wszystko rozpuści. Następnie pokrój na połówki orzechy (125g) i wrzuć w całości do kremu. Dokładnie wymieszaj.
3. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku na około 3-4 godziny, aż masa kompletnie się zamrozi. Po tym czasie będziesz w stanie wyjąć krem z foremek. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, połóż na widelec każdego z batoników, zanurz w czekoladzie, przy pomocy łyżki oblej z każdej strony i odłóż na silikonową matę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (UWAGA! Po stopieniu odstaw czekoladę, by nie była gorąca. Powinna być letnia. Gdy będzie zbyt ciepła, podczas oblewania batoników czekoladą, krem będzie się momentalnie topił!) Postępuj tak samo ze wszystkimi batonikami. Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu kremu w foremkach, czekolada będzie momentalnie gęstniała. Oblane batoniki są gotowe do jedzenia, przechowuj je w lodówce (już nie w zamrażalniku). Smacznego!

Inne przepisy od Savory or Sweet?

  • HenrykaZaorska

    śwetne przepisy i dla mnie nowe