Menu

Wegańskie kuleczki owsiane

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 150 ml wrzątku
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła orzechowego 100% Primavika
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej Extra Virgin)
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.

2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.

3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.

4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.

OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.

2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.

3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.

4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.

OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!

Inne przepisy od Just Cook