Menu

Zupa krem z dyni i pieczonej papryki

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 180
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 dynia hokkaido (około 1-1,5 kg)
  • 1 batat
  • 2 czerwone papryki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła z nerkowców Primavika
  • pieprz, sól, mielona ostra papryka - według indywidualnych upodobań
  • 100 ml mleczka kokosowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i błon. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by skóra papryki była skierowana do góry. Piec 30 minut, aż boki zaczną się przypalać. Po tym czasie papryki przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i pozostawić na kwadrans. Po tym czasie wyjąć i obrać ze skórki.

2. Dynię i batata obrać, pokroić w kostkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut razem z papryką.

3. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić bulion warzywny (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do garnka przełożyć podpieczoną dynię, batata, paprykę. Gotować na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać łyżkę masła z nerkowców.

4. Zawartość garnka zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy do smaku - mielony pieprz, ostrą paprykę, opcjonalnie sól aczkolwiek w bulionie było jej już zapewne wystarczająco :)

5. Do zupy dodać mleczko kokosowe, dobrze wymieszać. Gotowe!

Zupę możecie posypać np. tartym parmezanem, pietruszką lub ziarnami sezamu. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Wykorzystano

Masło z nerkowców smażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i błon. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by skóra papryki była skierowana do góry. Piec 30 minut, aż boki zaczną się przypalać. Po tym czasie papryki przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i pozostawić na kwadrans. Po tym czasie wyjąć i obrać ze skórki.

2. Dynię i batata obrać, pokroić w kostkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut razem z papryką.

3. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić bulion warzywny (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do garnka przełożyć podpieczoną dynię, batata, paprykę. Gotować na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać łyżkę masła z nerkowców.

4. Zawartość garnka zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy do smaku - mielony pieprz, ostrą paprykę, opcjonalnie sól aczkolwiek w bulionie było jej już zapewne wystarczająco :)

5. Do zupy dodać mleczko kokosowe, dobrze wymieszać. Gotowe!

Zupę możecie posypać np. tartym parmezanem, pietruszką lub ziarnami sezamu. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Inne przepisy od Just Cook