Menu

Zupa krem z kalarepy

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 por
  • 3 średnie kalarepy
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, szczypta cukru
  • 250 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka tahini Primavika
  • garść ziaren sezamu
  • garść posiekanego koperku

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Por umyć, odkroić zieloną część i korzenie. Pozostałą część przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Kalarepy i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Do garnka wlać oliwę, tak by pokryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić por, a gdy zmięknie dodać kalarepę i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podsmażać przez 15-20 minut, po czym zalać gorącym bulionem.

3. Zupę zblendować na gładko i studzić przez 10 minut. Wlać śmietankę, tahini i raz jeszcze zblendować zupę. Całość przez kilka minut podgrzewać.

4. Zupę wyłożyć do głębokiego talerza, posypać obficie świeżym siekanym koperkiem i ziarnami sezamu.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Por umyć, odkroić zieloną część i korzenie. Pozostałą część przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Kalarepy i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Do garnka wlać oliwę, tak by pokryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić por, a gdy zmięknie dodać kalarepę i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podsmażać przez 15-20 minut, po czym zalać gorącym bulionem.

3. Zupę zblendować na gładko i studzić przez 10 minut. Wlać śmietankę, tahini i raz jeszcze zblendować zupę. Całość przez kilka minut podgrzewać.

4. Zupę wyłożyć do głębokiego talerza, posypać obficie świeżym siekanym koperkiem i ziarnami sezamu.

Inne przepisy od Just Cook