Menu

Hummus z białej fasoli i oliwek

Przepis z bloga: www.katarzynagubala.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • garść zielonych lub czarnych oliwek + oliwki do podania
  • 2 łyżeczki tahini
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • garść siemienia lnianego

Jak przygotować

Krok po kroku

Odsączoną fasolę i oliwki blendujemy z tahini, oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny (uwaga na pestki), kuminem, solą, pieprzem i połową siemienia lnianego na jednolitą masę. Hummus podajemy posypany resztą nasion, z oliwkami. Komponuje się idealnie z bagietką polaną oliwą lub chlebem z oliwkami.

Biała fasola to prawdziwe bogactwo roślinnego białka, idealny zamiennik mięsa dla wegan. Zawarte w niej składniki chronią wątrobę, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Białą fasolę poleca się szczególnie osobom dbającym o linię, bo chociaż jest kaloryczna, zapewnia uczucie sytości na naprawdę długi czas. W połączeniu z kminkiem lub kuminem nie spowoduje wzdęć.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Odsączoną fasolę i oliwki blendujemy z tahini, oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny (uwaga na pestki), kuminem, solą, pieprzem i połową siemienia lnianego na jednolitą masę. Hummus podajemy posypany resztą nasion, z oliwkami. Komponuje się idealnie z bagietką polaną oliwą lub chlebem z oliwkami.

Biała fasola to prawdziwe bogactwo roślinnego białka, idealny zamiennik mięsa dla wegan. Zawarte w niej składniki chronią wątrobę, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Białą fasolę poleca się szczególnie osobom dbającym o linię, bo chociaż jest kaloryczna, zapewnia uczucie sytości na naprawdę długi czas. W połączeniu z kminkiem lub kuminem nie spowoduje wzdęć.

Inne przepisy od Kasia Gubała