Menu

Orzechowa tarta bez pieczenia

Przepis z bloga: cookitlean.pl/
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • SPÓD 3 garście migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść daktyli bez pestek 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)
  • KREM 3 garście namoczonych orzechów nerkowca 2 łyżki masła z nerkowców Primavika 2 łyżki kremu kokosowego 1 garść namoczonych daktyli bez pestek gorzka, surowa czekolada

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki kremu (poza czekoladą) umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tartę wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażarki, żeby stężała.

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki kremu (poza czekoladą) umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tartę wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażarki, żeby stężała.

Inne przepisy od Cook it Lean