Menu

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • pęczek cebulki dymki
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 średnia marchew
  • garść orzechów ziemnych bez soli
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • lej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • Składniki na sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny

Jak przygotować

Krok po kroku

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.

Inne przepisy tego autora