Menu

Zimowy gulasz z brukwią i bitkami Primaviki

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • słoik bitek wegatariańskich Primaviki
  • 3 duże marchewki, obranej i pokrojonej w 1 cm talarki
  • 0,5 kg brukwi, obranej i pokrojonej 1,5 cm kostkę
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 10 sporych pieczarek, umytych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty ( około 1/4 małej główki)
  • 3-4 liście jarmużu porwane na drobne kawałki
  • 1 kartonik (500 g) puree pomidorowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • olej

Jak przygotować

Krok po kroku

W rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju. Wsypać cebulę i zeszklić przez 4 -5 minut na średnim ogni mieszając co jakiś czas. Dodać czosnek, paprykę, pieprz, kolendrę, imbir i kmin. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty uważając, aby nie spalić czosnku. Następnie wsypać odsączoną soczewicę, dodać brukiew i marchewkę, wymieszać, zalać 2 szklankami wody i puree pomidorowym wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Następnie dodać kapustę, jarmuż i pieczarki, słoik bitek Primaviki (pokrojonych na mniejsze kawałki. Gotować kolejne 20 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, pod przykryciem. Sos powinien się ładnie zagęścić. Podawać posypane natką pietruszki z puree ziemniaczano-topinamburowym i surówką z kapusty, jarmużu z granatem i sosem winegret.

Wykorzystano

Bitki wegetariańskie Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju. Wsypać cebulę i zeszklić przez 4 -5 minut na średnim ogni mieszając co jakiś czas. Dodać czosnek, paprykę, pieprz, kolendrę, imbir i kmin. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty uważając, aby nie spalić czosnku. Następnie wsypać odsączoną soczewicę, dodać brukiew i marchewkę, wymieszać, zalać 2 szklankami wody i puree pomidorowym wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Następnie dodać kapustę, jarmuż i pieczarki, słoik bitek Primaviki (pokrojonych na mniejsze kawałki. Gotować kolejne 20 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, pod przykryciem. Sos powinien się ładnie zagęścić. Podawać posypane natką pietruszki z puree ziemniaczano-topinamburowym i surówką z kapusty, jarmużu z granatem i sosem winegret.

Inne przepisy tego autora