Dynię myjemy, przekrawamy na pół i ostrożnie obieramy ze skórki. Następnie usuwamy pestki i kroimy na kostkę. W dużym garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej bulion. Dodajemy pokrojoną dynię i podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Osobno kroimy cebulkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy do miękkości, pod koniec wrzucamy czosnek - po chwili patelnie zdejmujemy z ognia.
Gdy dynia uzyska już konsystencję "papki", dodajemy do niej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, masło sezamowe i pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy na średnim ogniu, gotując bez pokrywki - aby część wody odparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po około 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Garnek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zupę przekładamy do naczynia, wykładamy kawałkami sera, obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z pieczywem lub domowymi grzankami. Smacznego! :)
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i ostrożnie obieramy ze skórki. Następnie usuwamy pestki i kroimy na kostkę. W dużym garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej bulion. Dodajemy pokrojoną dynię i podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Osobno kroimy cebulkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy do miękkości, pod koniec wrzucamy czosnek - po chwili patelnie zdejmujemy z ognia.
Gdy dynia uzyska już konsystencję "papki", dodajemy do niej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, masło sezamowe i pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy na średnim ogniu, gotując bez pokrywki - aby część wody odparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po około 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Garnek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zupę przekładamy do naczynia, wykładamy kawałkami sera, obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z pieczywem lub domowymi grzankami. Smacznego! :)