Menu

Zupa krem z dyni

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 kg dyni
  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżeczek bulionu wegetariańskiego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła sezamowego słodzonego syropem z agawy "Primavika"
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta tymianku i gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • Do posypania: wiórki kokosowe, ser mozarella
  • Dodatkowo: ulubione pieczywo lub domowe grzanki

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i ostrożnie obieramy ze skórki. Następnie usuwamy pestki i kroimy na kostkę. W dużym garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej bulion. Dodajemy pokrojoną dynię i podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Osobno kroimy cebulkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy do miękkości, pod koniec wrzucamy czosnek - po chwili patelnie zdejmujemy z ognia.

Gdy dynia uzyska już konsystencję "papki", dodajemy do niej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, masło sezamowe i pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy na średnim ogniu, gotując bez pokrywki - aby część wody odparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po około 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Garnek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zupę przekładamy do naczynia, wykładamy kawałkami sera, obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z pieczywem lub domowymi grzankami. Smacznego! :)

Wykorzystano

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i ostrożnie obieramy ze skórki. Następnie usuwamy pestki i kroimy na kostkę. W dużym garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej bulion. Dodajemy pokrojoną dynię i podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Osobno kroimy cebulkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy do miękkości, pod koniec wrzucamy czosnek - po chwili patelnie zdejmujemy z ognia.

Gdy dynia uzyska już konsystencję "papki", dodajemy do niej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, masło sezamowe i pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy na średnim ogniu, gotując bez pokrywki - aby część wody odparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po około 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Garnek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zupę przekładamy do naczynia, wykładamy kawałkami sera, obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z pieczywem lub domowymi grzankami. Smacznego! :)

Inne przepisy od Just Cook