Śliwki przeznaczone na ciasto namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia śliwki z wodą zblendować. Mąkę pszenną, gryczaną i orzechy połączyć, dodać miód, śliwki i olej. Zagnieść ciasto. Odstawić na ½ h do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować (cieńsze są bardziej chrupiące po upieczeniu), wycinać foremką na tartaletki koła po czym wylepiać foremki (foremki wcześniej lekko natłuścić olejem).Powinno wyjść ok 15 sztuk. Piec ok 10-15 min/ 180st.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.
Śliwki przeznaczone na ciasto namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia śliwki z wodą zblendować. Mąkę pszenną, gryczaną i orzechy połączyć, dodać miód, śliwki i olej. Zagnieść ciasto. Odstawić na ½ h do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować (cieńsze są bardziej chrupiące po upieczeniu), wycinać foremką na tartaletki koła po czym wylepiać foremki (foremki wcześniej lekko natłuścić olejem).Powinno wyjść ok 15 sztuk. Piec ok 10-15 min/ 180st.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.