Menu

Pełnoziarniste tartaletki najeżone bakaliami

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • • 100 g mąki gryczanej
  • • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • • 1 jajko
  • • 2 łyżki miodu
  • • 10 suszonych śliwek
  • • ¾ szkl wody
  • • 3 łyżki oleju kokosowego
  • • 200 g czekolady gorzkiej
  • • 1 łyżka oleju kokosowego
  • • 200 g orzechów włoskich
  • • 150 g migdałów w słupkach
  • • 300 g suszonych śliwek

Jak przygotować

Krok po kroku

Śliwki przeznaczone na ciasto namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia śliwki z wodą zblendować. Mąkę pszenną, gryczaną i orzechy połączyć, dodać miód, śliwki i olej. Zagnieść ciasto. Odstawić na ½ h do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować (cieńsze są bardziej chrupiące po upieczeniu), wycinać foremką na tartaletki koła po czym wylepiać foremki (foremki wcześniej lekko natłuścić olejem).Powinno wyjść ok 15 sztuk. Piec ok 10-15 min/ 180st.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.



Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Śliwki przeznaczone na ciasto namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia śliwki z wodą zblendować. Mąkę pszenną, gryczaną i orzechy połączyć, dodać miód, śliwki i olej. Zagnieść ciasto. Odstawić na ½ h do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować (cieńsze są bardziej chrupiące po upieczeniu), wycinać foremką na tartaletki koła po czym wylepiać foremki (foremki wcześniej lekko natłuścić olejem).Powinno wyjść ok 15 sztuk. Piec ok 10-15 min/ 180st.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.



Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały podprażyć razem na suchej patelni. Śliwki pokroić w małe kawałeczki. Orzechy migdały i śliwki połączyć. Na upieczone spody nakładać po łyżeczce masła orzechowego, po łyżeczce ciepłej czekolady, napełniać bakaliami, polać łyżeczką czekolady.

Inne przepisy tego autora