Menu

Różano-chałwowe serniki z nerkowców

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3 łyżki tahini Primavika
  • 1 1/2 szklanki nerkowców, namoczonych na noc
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki daktyli
  • 5 łyżek tahini Primavika
  • 4 łyżki wody różanej
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • kilka łyżek konfitury różanej, opcjonalnie
  • suszone płatki róż, do posypania

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały miksujemy na mąkę*. Dodajemy daktyle i tahini i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Foremki wykładamy folią spożywczą. Na spód foremek wysypujemy po równo przygotowaną masę, wyrównujemy palcami.Na każdy spód wykładamy łyżeczkę konfitury różanej. Rozsmarowujemy. Odkładamy przygotowane spody do zamrażarki do schłodzenia.

Namoczone nerkowce odcedzamy i płuczemy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na masę nerkowcową. Miksujemy na najwyższych obrotach, co jakiś czas dając odpocząć blenderowi, aż do uzyskania kremowej masy (ok. 5-7 minut).

Wyjmujemy schłodzone spody, przekładamy na nie masę z nerkowców. Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy suszonymi płatkami róż.


*można od razu kupić zmielone, żeby zbytnio nie przeciążać blendera

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały miksujemy na mąkę*. Dodajemy daktyle i tahini i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Foremki wykładamy folią spożywczą. Na spód foremek wysypujemy po równo przygotowaną masę, wyrównujemy palcami.Na każdy spód wykładamy łyżeczkę konfitury różanej. Rozsmarowujemy. Odkładamy przygotowane spody do zamrażarki do schłodzenia.

Namoczone nerkowce odcedzamy i płuczemy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na masę nerkowcową. Miksujemy na najwyższych obrotach, co jakiś czas dając odpocząć blenderowi, aż do uzyskania kremowej masy (ok. 5-7 minut).

Wyjmujemy schłodzone spody, przekładamy na nie masę z nerkowców. Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy suszonymi płatkami róż.


*można od razu kupić zmielone, żeby zbytnio nie przeciążać blendera