W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Smażymy, aż cebula się zarumieni.
Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, chwilkę podsmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy około 5-10 minut.
Do duszącej się marchwii dajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, pomidory oraz wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Wszystko razem dusimy na średnim ogniu, aż marchew i papryka zmiękną a pomidory cakiem się rozpadną.
Następnie dodajemy bulion, masło orzechowe i przecier pomidorowy. Dokadnie mieszamy całe danie.
Gotujemy około 5 minut do uzyskania porządanej konsystencji i rzecz jasna - doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi lub sosem sojowym (wedle uznania, nie jest konieczne). Można dodać również odrobinę słodkiej lub ostrej papryki czy też ziół. Wszystko zależy od naszej fantazji i naszych preferencji.
Podajemy z dodatkiem czerwonej fasoli i/lub orzeszków ziemnych. Świetnie smakuje z ryżem, kus kusem, pieczywem lub jako samodzielna potrawa. Jest to idealny posiłek, niezależnie od pory dnia czy roku - smakuje wyśmienicie!
Smacznego :)
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Smażymy, aż cebula się zarumieni.
Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, chwilkę podsmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy około 5-10 minut.
Do duszącej się marchwii dajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, pomidory oraz wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Wszystko razem dusimy na średnim ogniu, aż marchew i papryka zmiękną a pomidory cakiem się rozpadną.
Następnie dodajemy bulion, masło orzechowe i przecier pomidorowy. Dokadnie mieszamy całe danie.
Gotujemy około 5 minut do uzyskania porządanej konsystencji i rzecz jasna - doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi lub sosem sojowym (wedle uznania, nie jest konieczne). Można dodać również odrobinę słodkiej lub ostrej papryki czy też ziół. Wszystko zależy od naszej fantazji i naszych preferencji.
Podajemy z dodatkiem czerwonej fasoli i/lub orzeszków ziemnych. Świetnie smakuje z ryżem, kus kusem, pieczywem lub jako samodzielna potrawa. Jest to idealny posiłek, niezależnie od pory dnia czy roku - smakuje wyśmienicie!
Smacznego :)