Menu

Bezglutenowe pierniczki-sówki

  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • przyprawa do piernika
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka ksylitolu lub 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 lub 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego Primavika
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło, miód, masło orzechowe i 1/2 opakowania przyprawy do piernika roztopić w garnku. W miseczce połączyć mąki, ksylitol (cukier puder) i sodę, wlać przestudzony miód, dodać jajko, wyrobić ciasto, w razie potrzeby dosypać mąkę kukurydzianą, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać koła, formować sówki (sposób podpatrzony w internecie): złożyć boki koła do środka, formując skrzydełka, złożyć górę i uformować główkę i uszka. Oczy można zrobić zatyczką grubego pisaka.
Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 180 stopniach bez termoobiegu.
Pierniczki smakują świetnie zaraz po upieczeniu, są też bardzo dobre kilka dni później. Nie kruszą się, jak to bywa przy wypiekach bezglutenowych.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło, miód, masło orzechowe i 1/2 opakowania przyprawy do piernika roztopić w garnku. W miseczce połączyć mąki, ksylitol (cukier puder) i sodę, wlać przestudzony miód, dodać jajko, wyrobić ciasto, w razie potrzeby dosypać mąkę kukurydzianą, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać koła, formować sówki (sposób podpatrzony w internecie): złożyć boki koła do środka, formując skrzydełka, złożyć górę i uformować główkę i uszka. Oczy można zrobić zatyczką grubego pisaka.
Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 180 stopniach bez termoobiegu.
Pierniczki smakują świetnie zaraz po upieczeniu, są też bardzo dobre kilka dni później. Nie kruszą się, jak to bywa przy wypiekach bezglutenowych.

Inne przepisy tego autora