Menu

Orzechowo – karmelove serowe niebo

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 3 łyżki cukru (opcjonalne)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek masła orzechowego bez soli i cukru Primavika
  • puszka masy krówkowej
  • 1 kg sera twarogowego
  • 60 g masła
  • 18 kruchych czekoladowych ciasteczek

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciasteczka kurszymy lub rozdrabniamy w blenderze. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dodajemy do ciasteczek rozpuszczone masło, mieszamy, wykładamy w tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na ok 10 min. Odkładamy 3 łyżki masy karmelowej do dekoracji. Ser, masło orzechowe, masę krówkową, jajka, cukier i mąkę przekładamy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 1,5h w 130 stopniach. Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie na wierzch wykladamy pozostałą masę krówkową i dekorujemy rozdrobnionymi orzeszkami. Smacznego!

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciasteczka kurszymy lub rozdrabniamy w blenderze. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dodajemy do ciasteczek rozpuszczone masło, mieszamy, wykładamy w tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na ok 10 min. Odkładamy 3 łyżki masy karmelowej do dekoracji. Ser, masło orzechowe, masę krówkową, jajka, cukier i mąkę przekładamy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 1,5h w 130 stopniach. Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie na wierzch wykladamy pozostałą masę krówkową i dekorujemy rozdrobnionymi orzeszkami. Smacznego!