Menu

Brownie z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i polewą z gorzkiej czekolady

Przepis z bloga: www.mrfit-trener.com
  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 całe jaja
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 50g roztopionego oleju kokosowego
  • 50g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżeczki stevi/ksylitolu
  • 250g masła orzechowego Primavika Active bez dodatku soli i cukru
  • 400g sera mascarpone
  • 50g czekolady gorzkiej 80%
  • 50g mleka kokosowego/migdałowego/krowiego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Zaczynamy od przygotowania brownie. Ugotowaną kaszę jaglaną wraz ze wszystkimi składnikami blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia (u mnie 24cm) smarujemy olejem kokosowym, wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

2. Schłodzony ser mascarpone miksujemy na niskich obrotach przez 3-4 minuty. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy, aż do powstania jednolitego kremu. Masę przekładamy na brownie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3. W kąpieli wodnej na minimalnym ogniu rozpuszczamy kawałki czekolady razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 ciągle mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy nieco mleka. Gotową polewę wlewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy. Posypujemy orzeszkami, odstawiamy do przestygnięcia a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 16 porcji. POLECAM! :D

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE bez dodatku soli i cukru

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Zaczynamy od przygotowania brownie. Ugotowaną kaszę jaglaną wraz ze wszystkimi składnikami blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia (u mnie 24cm) smarujemy olejem kokosowym, wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

2. Schłodzony ser mascarpone miksujemy na niskich obrotach przez 3-4 minuty. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy, aż do powstania jednolitego kremu. Masę przekładamy na brownie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3. W kąpieli wodnej na minimalnym ogniu rozpuszczamy kawałki czekolady razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 ciągle mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy nieco mleka. Gotową polewę wlewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy. Posypujemy orzeszkami, odstawiamy do przestygnięcia a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 16 porcji. POLECAM! :D