Menu

Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym

  • Czas: 120
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 łyżki masła z nerkowców smażone PRIMAVIKA
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 275 ml ciepłego mleka
  • kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu
  • 125 g orzechów nerkowca - posiekanych nożem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki. Skruszyć drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy".

W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta.

Z racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pozagniatać je przez co najmniej 5 minut ręką - np. w lekko oprószonej mąką misce, ale można się posłużyć również stolnicą.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć lekko mąką. Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 1 godzinę w cieple miejsce, dla podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto w misce zbić kilka razy pięścią - w celu odgazowania. Dosypać posiekane orzechy i wgnieść je w ciasto. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół. Piec 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki. Skruszyć drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy".

W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta.

Z racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pozagniatać je przez co najmniej 5 minut ręką - np. w lekko oprószonej mąką misce, ale można się posłużyć również stolnicą.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć lekko mąką. Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 1 godzinę w cieple miejsce, dla podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto w misce zbić kilka razy pięścią - w celu odgazowania. Dosypać posiekane orzechy i wgnieść je w ciasto. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół. Piec 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.