Menu

Falafel inaczej czyli cieciorka w panierce owsianej

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • łyżka koncentratu pomidorowego primaeco
  • płatki owsiane( garstka)
  • przyprawy( sól, pieprz,kolendra, kmin rzymski, kurkuma, chili)
  • łyżką mąki pełnoziarnistej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • ciecirka sucha 100 gram

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie mielimy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy pod przykryciem do miękkości. Można nie smażyć cebuli tylko dodać surową i przemielić razem z cieciorką. Do cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i posiekaną pietruszkę.Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych elovena wymieszanych z odrobiną przyprawy curry.Tradycyjnie smażone w głębokim oleju – Jednak ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu. Można upiec w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 15szt. KOtleciki podajemy z sosem pomidorowym, ozdabiamy bazylia

Wykorzystano

Koncentrat pomidorowy Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie mielimy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy pod przykryciem do miękkości. Można nie smażyć cebuli tylko dodać surową i przemielić razem z cieciorką. Do cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i posiekaną pietruszkę.Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych elovena wymieszanych z odrobiną przyprawy curry.Tradycyjnie smażone w głębokim oleju – Jednak ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu. Można upiec w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 15szt. KOtleciki podajemy z sosem pomidorowym, ozdabiamy bazylia

Inne przepisy tego autora