Menu

Jabłka i śliwki pod orzechową kruszonką

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1/2 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g masła orzechowego naturalnego Primavika
  • 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki miodu malinowego
  • 3 jabłka
  • ok. 500 g ulubionych wypestkowanych śliwek
  • skórka z cytryny

Jak przygotować

Krok po kroku

Kruszonka: mąkę z masłem orzechowym, miodem i cukrem rozcieramy do uzyskania grudek.
Jabłka kroimy ze skórką w zgrabną kostkę, śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce przekładamy na naczynia do zapiekania, mieszamy ze skórką otartą z jednej cytryny. Na owoce wysypujemy orzechową kruszonkę.
Pieczemy ok. 30 minut, temp. 200 stopni.
Idealne na gorąco z kleksem zimnego jogurtu.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kruszonka: mąkę z masłem orzechowym, miodem i cukrem rozcieramy do uzyskania grudek.
Jabłka kroimy ze skórką w zgrabną kostkę, śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce przekładamy na naczynia do zapiekania, mieszamy ze skórką otartą z jednej cytryny. Na owoce wysypujemy orzechową kruszonkę.
Pieczemy ok. 30 minut, temp. 200 stopni.
Idealne na gorąco z kleksem zimnego jogurtu.

Inne przepisy tego autora