Menu

Jesienna tarta z masłem orzechowym

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • soda 1 łyżeczka
  • cukier 30 g
  • mąka 180 g
  • miód 1 łyżka
  • woda 1 łyżka
  • 1 jajo
  • margaryna 80 g
  • masło orzechowe czekoladowe Primavika kilka łyżek
  • jabłka kilka sztuk
  • prażone ziarna z zawartością cynamonu
  • cynamon mielony - ok 1 łyżeczka

Jak przygotować

Krok po kroku



Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren prażonych z dodatkiem cynamonu.
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.
Smacznego jesiennego chrupania !

Wykorzystano

Masło orzechowe kakaowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku



Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren prażonych z dodatkiem cynamonu.
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.
Smacznego jesiennego chrupania !