Przygotowanie:
Przygotowania do ciasta zaczynamy nietypowo, bo od kremu. Musimy zacząć robić go dzień wcześniej przed ciastem. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce (nie wylewaj jej! Jest bardzo zdrowa. Można na niej ugotować zupę mleczną lub płatki owsiane). Wytrąci się w ten sposób około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).
Dzień po odsączeniu jogurtu pieczemy ciasto. Zaczniemy od głównego składnika – batatów. By otrzymac okolo 320g puree z batatów, przygotuj ok. 400g ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 180C i ponakłuwaj je widelcem (nie obieraj), by para miała ujście. Piecz przez około 30 minut lub do momentu, gdy będą bardzo miękkie i będzie je można podusić (zależy od ich wielkości). Upieczone i miękkie bataty przestudź, a następnie obierz ze skórki. Wnętrze ziemniaka rozgnieć na jednolita papkę i odstaw na bok.
Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 350g obranych surowych batatów, potem wyciśnij z nich sok by ciasto nie było zbyt płynne i odstaw na bok.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie suchych składników. W misce wymieszaj bezglutenową mąkę, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie przesiej. Odstaw na bok.
Po tych krokach umieść w nowej misce masło migdałowe i zmiksuj dokładnie z cukrem trzcinowym. Do tej masy wmiksuj 3 żółtka oraz gwiazdy naszego tortu – wcześniej przygotowane puree oraz starte bataty. Potem łyżka po łyżce dodawaj suche składniki, na wolnych obrotach, aż połączysz wszystkie sypkie produkty z ciastem. Odstaw na bok.
Teraz w innej misce ubij mikserem 6 białek wraz z cukrem trzcinowym i szczyptą soli na puszystą, sztywną i błyszczącą pianę (tak jak na bezę). Na koniec ubijania wmiksuj 20g mąki ziemniaczanej. Powstałą pianę dodawaj łyżka po łyżce do masy ziemniaczanej, bardzo delikatnie mieszając, ruchem od dołu do góry by nadać jej objętości i puszystości.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj olejem kokosowym i przyprósz mąką. Gotowe już ciasto przełóż do foremek. Gdy nie posiadasz 2 tych samych forem, ciasto podziel na 2 połowy i upiecz jedno po drugim. Piecz w temp 180-190C z termoobiegiem przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Gdy ciasta się pieką, przygotuj prażone orzechy laskowe w cynamonowym karmelu. Wysyp orzechy na suchą patelnię z grubym dnem i praż na małym ogniu do zbrązowienia. Następnie wysyp je do pojemnika lub miski. Na tą samą rozgrzaną patelnię wysyp 100g cukru trzcinowego, dodaj łyżkę wody, 2 łyżeczki oleju kokosowego oraz łyżkę cynamonu. Patelnię umieść na małym ogniu, doprowadź do rozpuszczenia, a następnie do wrzenia (nie mieszaj karmelu by zapobiec krystalizacji). Gotuj karmel aż przybierze brązowy kolor. Zdejmij z palnika i gdy przestanie wrzeć, dodaj prażone orzechy laskowe i zamieszaj by każdy z nich był pokryty w cynamonowej słodyczy. Tak przyrządzone orzechy wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do stwardnienia.
Gdy upieczone ciasta wystygną, wyjmij je z formy oraz przekrój każde z nich wzdłuż na 3 części.
Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Ma on bardzo gęstą konsystencję, podobną do serka mascarpone. Jogurt ubij krótko mikserem na puszystą masę, dodaj trzcinowy cukier puder oraz skórkę otartą z pomarańczy. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
Złożenie tortu w całość:Każdy z 6 blatów najpierw wysmaruj ok. 2 łyżeczkami powideł śliwkowych, a następnie kremem. Gdy ułożysz 6 pięter, pokryj kremem jogurtowym boki oraz wierzch, dokładnie wygładź. Stężałe orzechy w karmelu rozkrusz i udekoruj nimi tort. Umieść Twoje dzieło na minimum 4 godziny w lodówce by mieć pewność, że krem jogurtowy stężał. Smacznego!
Przygotowanie:
Przygotowania do ciasta zaczynamy nietypowo, bo od kremu. Musimy zacząć robić go dzień wcześniej przed ciastem. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce (nie wylewaj jej! Jest bardzo zdrowa. Można na niej ugotować zupę mleczną lub płatki owsiane). Wytrąci się w ten sposób około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).
Dzień po odsączeniu jogurtu pieczemy ciasto. Zaczniemy od głównego składnika – batatów. By otrzymac okolo 320g puree z batatów, przygotuj ok. 400g ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 180C i ponakłuwaj je widelcem (nie obieraj), by para miała ujście. Piecz przez około 30 minut lub do momentu, gdy będą bardzo miękkie i będzie je można podusić (zależy od ich wielkości). Upieczone i miękkie bataty przestudź, a następnie obierz ze skórki. Wnętrze ziemniaka rozgnieć na jednolita papkę i odstaw na bok.
Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 350g obranych surowych batatów, potem wyciśnij z nich sok by ciasto nie było zbyt płynne i odstaw na bok.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie suchych składników. W misce wymieszaj bezglutenową mąkę, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie przesiej. Odstaw na bok.
Po tych krokach umieść w nowej misce masło migdałowe i zmiksuj dokładnie z cukrem trzcinowym. Do tej masy wmiksuj 3 żółtka oraz gwiazdy naszego tortu – wcześniej przygotowane puree oraz starte bataty. Potem łyżka po łyżce dodawaj suche składniki, na wolnych obrotach, aż połączysz wszystkie sypkie produkty z ciastem. Odstaw na bok.
Teraz w innej misce ubij mikserem 6 białek wraz z cukrem trzcinowym i szczyptą soli na puszystą, sztywną i błyszczącą pianę (tak jak na bezę). Na koniec ubijania wmiksuj 20g mąki ziemniaczanej. Powstałą pianę dodawaj łyżka po łyżce do masy ziemniaczanej, bardzo delikatnie mieszając, ruchem od dołu do góry by nadać jej objętości i puszystości.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj olejem kokosowym i przyprósz mąką. Gotowe już ciasto przełóż do foremek. Gdy nie posiadasz 2 tych samych forem, ciasto podziel na 2 połowy i upiecz jedno po drugim. Piecz w temp 180-190C z termoobiegiem przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Gdy ciasta się pieką, przygotuj prażone orzechy laskowe w cynamonowym karmelu. Wysyp orzechy na suchą patelnię z grubym dnem i praż na małym ogniu do zbrązowienia. Następnie wysyp je do pojemnika lub miski. Na tą samą rozgrzaną patelnię wysyp 100g cukru trzcinowego, dodaj łyżkę wody, 2 łyżeczki oleju kokosowego oraz łyżkę cynamonu. Patelnię umieść na małym ogniu, doprowadź do rozpuszczenia, a następnie do wrzenia (nie mieszaj karmelu by zapobiec krystalizacji). Gotuj karmel aż przybierze brązowy kolor. Zdejmij z palnika i gdy przestanie wrzeć, dodaj prażone orzechy laskowe i zamieszaj by każdy z nich był pokryty w cynamonowej słodyczy. Tak przyrządzone orzechy wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do stwardnienia.
Gdy upieczone ciasta wystygną, wyjmij je z formy oraz przekrój każde z nich wzdłuż na 3 części.
Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Ma on bardzo gęstą konsystencję, podobną do serka mascarpone. Jogurt ubij krótko mikserem na puszystą masę, dodaj trzcinowy cukier puder oraz skórkę otartą z pomarańczy. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
Złożenie tortu w całość:Każdy z 6 blatów najpierw wysmaruj ok. 2 łyżeczkami powideł śliwkowych, a następnie kremem. Gdy ułożysz 6 pięter, pokryj kremem jogurtowym boki oraz wierzch, dokładnie wygładź. Stężałe orzechy w karmelu rozkrusz i udekoruj nimi tort. Umieść Twoje dzieło na minimum 4 godziny w lodówce by mieć pewność, że krem jogurtowy stężał. Smacznego!