Biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).
Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt na trzy krążki.
Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 2 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy Tahiti, przykrywamy krążkiem biszkoptowym, dodajemy owoce, kolejny krążek, który smarujemy Tahini i owoce. Całość ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z physalis i bakaliami.
Smacznego
Biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).
Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt na trzy krążki.
Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 2 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy Tahiti, przykrywamy krążkiem biszkoptowym, dodajemy owoce, kolejny krążek, który smarujemy Tahini i owoce. Całość ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z physalis i bakaliami.
Smacznego