Menu

Krążek biszkoptowy z Tahini i smażonymi owocami

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 jajka,
  • 100 g maki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 g cukru brązowego,
  • masło do natłuszczenia foremek,
  • bułka tarta do obsypania foremek,
  • Tahiti naturalne Primavika,
  • 2 świeże brzoskwinie,
  • 3 figi,
  • 10 szt. physalis,
  • 2 łyżki wody,
  • orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane,
  • sos balsamiczny winogronowo pomarańczowy,
  • listki świeżej mięty.

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).
Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt na trzy krążki.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 2 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy Tahiti, przykrywamy krążkiem biszkoptowym, dodajemy owoce, kolejny krążek, który smarujemy Tahini i owoce. Całość ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z physalis i bakaliami.
Smacznego

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).
Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt na trzy krążki.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 2 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy Tahiti, przykrywamy krążkiem biszkoptowym, dodajemy owoce, kolejny krążek, który smarujemy Tahini i owoce. Całość ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z physalis i bakaliami.
Smacznego