Menu

Mocno sezamowe leczo kolorowe

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • pół dużego pęczka fioletowego buraka liściowego (boćwiny)
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 6 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 3/4 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżki skórki z pomarańczy
  • pół niedużej cukini
  • 2 rzodkiewki
  • 3 pieczarki
  • pomidor
  • kawałek czerwonej papryki
  • 6-9 zielonych oliwek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini + do podania
  • chlust sosu sojowego
  • pieprz, czosnek, imbir, curry (nie żałujemy!), tymianek, garam masala (opcjonalnie), natka pietruszki
  • opcjonalnie płatki drożdżowe do posypania

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę gryczaną oraz soczewicę przepłukujemy i gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż wchłoną cały płyn.

Odzielamy łodygi od liści boćwiny. Łodygi gotujemy jak fasolkę szparagową, liście zostawiamy do lecza.

Warzywa kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wrzucamy kolejno marchewkę z pietruszką, po chwili cebulę, rzodkiewkę i rozdrobniony czosnek. Gdy lekko zmiękną dorzucamy skórkę pomarańczową, pieczarki, cukinię, pomidora, paprykę i oliwki. Dusimy pod przykryciem podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym. Gdy warzywa puszczą sporo soku i zmiękną dorzucamy pokrojone liście buraka, przyprawiamy. Na koniec dodajemy pestki dyni i tahini, po czym mieszamy z kaszą i soczewicą.

Podajemy na łodygach buraka polane dodatkową tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :) !

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę gryczaną oraz soczewicę przepłukujemy i gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż wchłoną cały płyn.

Odzielamy łodygi od liści boćwiny. Łodygi gotujemy jak fasolkę szparagową, liście zostawiamy do lecza.

Warzywa kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wrzucamy kolejno marchewkę z pietruszką, po chwili cebulę, rzodkiewkę i rozdrobniony czosnek. Gdy lekko zmiękną dorzucamy skórkę pomarańczową, pieczarki, cukinię, pomidora, paprykę i oliwki. Dusimy pod przykryciem podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym. Gdy warzywa puszczą sporo soku i zmiękną dorzucamy pokrojone liście buraka, przyprawiamy. Na koniec dodajemy pestki dyni i tahini, po czym mieszamy z kaszą i soczewicą.

Podajemy na łodygach buraka polane dodatkową tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :) !

Inne przepisy tego autora