Kaszę gryczaną oraz soczewicę przepłukujemy i gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż wchłoną cały płyn.
Odzielamy łodygi od liści boćwiny. Łodygi gotujemy jak fasolkę szparagową, liście zostawiamy do lecza.
Warzywa kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wrzucamy kolejno marchewkę z pietruszką, po chwili cebulę, rzodkiewkę i rozdrobniony czosnek. Gdy lekko zmiękną dorzucamy skórkę pomarańczową, pieczarki, cukinię, pomidora, paprykę i oliwki. Dusimy pod przykryciem podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym. Gdy warzywa puszczą sporo soku i zmiękną dorzucamy pokrojone liście buraka, przyprawiamy. Na koniec dodajemy pestki dyni i tahini, po czym mieszamy z kaszą i soczewicą.
Podajemy na łodygach buraka polane dodatkową tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :) !
Kaszę gryczaną oraz soczewicę przepłukujemy i gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż wchłoną cały płyn.
Odzielamy łodygi od liści boćwiny. Łodygi gotujemy jak fasolkę szparagową, liście zostawiamy do lecza.
Warzywa kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wrzucamy kolejno marchewkę z pietruszką, po chwili cebulę, rzodkiewkę i rozdrobniony czosnek. Gdy lekko zmiękną dorzucamy skórkę pomarańczową, pieczarki, cukinię, pomidora, paprykę i oliwki. Dusimy pod przykryciem podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym. Gdy warzywa puszczą sporo soku i zmiękną dorzucamy pokrojone liście buraka, przyprawiamy. Na koniec dodajemy pestki dyni i tahini, po czym mieszamy z kaszą i soczewicą.
Podajemy na łodygach buraka polane dodatkową tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :) !