Menu

Naleśnikowy tort z szpinakowo-serowym farszem

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g szpinaku
  • 5 łyżek hummusu naturalnego
  • 120g sera pleśniowego
  • 1/3 szklanki mleczka do kway
  • Szklanka uprażonych nasion słonecznika
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Do miski przesiewam mąkę, wbijam jaja, dodaję cukier, sól, dodaje bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, olej, wodę i mleko. Wszystko miksuję mikserem aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiam na pół godziny. Szpinak płuczę. Na patelni rozgrzewam oliwę (niezbyt mocno) wrzucam szpinak, ser pleśniowy, hummus i uprażone nasiona słonecznika. Smażę szpinak około 10 minut. Na końcu wlewam mleczko do kawy, przyprawiam solą , pieprzem i dokładnie mieszam. Rozgrzewam drugą patelnię na której spryskuje odrobinę oleju. Wlewam chochlę ciasta i rozprowadzam po całej patelni.
Smażę na rumiano z obu stron.
Gotowe naleśniki zsuwam na talerz jeden na drugi i przykrywam folią by nie wysychały i pozostały miękkie.Kiedy wszystkie naleśniki są usmażone czas na składanie tortu.
Na talerzu układam naleśnik, smaruję farszem i przykrywam drugim naleśnikiem dobrze dociskając i tak aż do wykorzystania wszystkich naleśników i całego farszu. Podawać na ciepło.

Wykorzystano

Hummus naturalny Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Do miski przesiewam mąkę, wbijam jaja, dodaję cukier, sól, dodaje bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, olej, wodę i mleko. Wszystko miksuję mikserem aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiam na pół godziny. Szpinak płuczę. Na patelni rozgrzewam oliwę (niezbyt mocno) wrzucam szpinak, ser pleśniowy, hummus i uprażone nasiona słonecznika. Smażę szpinak około 10 minut. Na końcu wlewam mleczko do kawy, przyprawiam solą , pieprzem i dokładnie mieszam. Rozgrzewam drugą patelnię na której spryskuje odrobinę oleju. Wlewam chochlę ciasta i rozprowadzam po całej patelni.
Smażę na rumiano z obu stron.
Gotowe naleśniki zsuwam na talerz jeden na drugi i przykrywam folią by nie wysychały i pozostały miękkie.Kiedy wszystkie naleśniki są usmażone czas na składanie tortu.
Na talerzu układam naleśnik, smaruję farszem i przykrywam drugim naleśnikiem dobrze dociskając i tak aż do wykorzystania wszystkich naleśników i całego farszu. Podawać na ciepło.

Inne przepisy tego autora