Menu

Peanut butter granola bars

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 40g wiórków kokosowych
  • 100g masła orzechowego bez soli i cukru Primavika
  • 400g płatki owsiane górskie
  • 40g siemienia lnianego
  • 60g sezamu
  • 30g nasion słonecznika
  • 30g pestek dyni
  • 30g rodzynek
  • 10g soli(1 łyżka)
  • 12g cynamonu(3 łyżeczki)
  • 100g miodu dobrej jakości
  • ok. 500ml wody

Jak przygotować

Krok po kroku

1. 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion
2. Dodajemy masło orzechowe, rodzynki, sól i cynamon
3. Dodajemy miód i mieszamy całość ręką
4. Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji
5. Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika i rozprowadzamy
6. Jeśli wolimy bardziej chrupiącą wersję rozprowadzamy cienko- osobiście wolę kiedy granola nie jest chrupka, więc rozprowadzam masę grubiej, niekoniecznie na całej blaszce
7. Czynność ułatwimy sobie poprzez zmoczenie dłoni w wodzie
8. Całość lekko przyklepujemy i kroimy w dowolny kształt
9. Pieczemy w 160° przez około 45 minut

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion
2. Dodajemy masło orzechowe, rodzynki, sól i cynamon
3. Dodajemy miód i mieszamy całość ręką
4. Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji
5. Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika i rozprowadzamy
6. Jeśli wolimy bardziej chrupiącą wersję rozprowadzamy cienko- osobiście wolę kiedy granola nie jest chrupka, więc rozprowadzam masę grubiej, niekoniecznie na całej blaszce
7. Czynność ułatwimy sobie poprzez zmoczenie dłoni w wodzie
8. Całość lekko przyklepujemy i kroimy w dowolny kształt
9. Pieczemy w 160° przez około 45 minut