Menu

Roślinne racuszki

  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 gruszka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecała szklanka mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • melasa z buraka
  • tahina
  • olej

Jak przygotować

Krok po kroku

Obraną gruszkę i pokrojoną w kawałki wkładam do blendera razem z mlekiem roślinnym (najlepiej o smaku waniliowym), odrobiną cynamonu w proszku i miksuję.
Do miski wsypuję 1 szklankę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wersja bezglutenowa to pół szklanki mąki kukurydzianej, pół gryczanej i 2 łyżki ziemniaczanej). Dodaję proszek do pieczenia.
Mieszam wszystkie składniki, by powstała masa gęstsza niż naleśnikowa.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę racuszki na złoto z każdej strony. Na placki nakładam łyżeczką pasty Tahini, a następnie melasę z buraka.
Placki mają gruszkowaty, słodki smak. Wersja bezglutenowa jest równie pyszna.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Obraną gruszkę i pokrojoną w kawałki wkładam do blendera razem z mlekiem roślinnym (najlepiej o smaku waniliowym), odrobiną cynamonu w proszku i miksuję.
Do miski wsypuję 1 szklankę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wersja bezglutenowa to pół szklanki mąki kukurydzianej, pół gryczanej i 2 łyżki ziemniaczanej). Dodaję proszek do pieczenia.
Mieszam wszystkie składniki, by powstała masa gęstsza niż naleśnikowa.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę racuszki na złoto z każdej strony. Na placki nakładam łyżeczką pasty Tahini, a następnie melasę z buraka.
Placki mają gruszkowaty, słodki smak. Wersja bezglutenowa jest równie pyszna.