Obraną gruszkę i pokrojoną w kawałki wkładam do blendera razem z mlekiem roślinnym (najlepiej o smaku waniliowym), odrobiną cynamonu w proszku i miksuję.
Do miski wsypuję 1 szklankę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wersja bezglutenowa to pół szklanki mąki kukurydzianej, pół gryczanej i 2 łyżki ziemniaczanej). Dodaję proszek do pieczenia.
Mieszam wszystkie składniki, by powstała masa gęstsza niż naleśnikowa.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę racuszki na złoto z każdej strony. Na placki nakładam łyżeczką pasty Tahini, a następnie melasę z buraka.
Placki mają gruszkowaty, słodki smak. Wersja bezglutenowa jest równie pyszna.
Obraną gruszkę i pokrojoną w kawałki wkładam do blendera razem z mlekiem roślinnym (najlepiej o smaku waniliowym), odrobiną cynamonu w proszku i miksuję.
Do miski wsypuję 1 szklankę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wersja bezglutenowa to pół szklanki mąki kukurydzianej, pół gryczanej i 2 łyżki ziemniaczanej). Dodaję proszek do pieczenia.
Mieszam wszystkie składniki, by powstała masa gęstsza niż naleśnikowa.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę racuszki na złoto z każdej strony. Na placki nakładam łyżeczką pasty Tahini, a następnie melasę z buraka.
Placki mają gruszkowaty, słodki smak. Wersja bezglutenowa jest równie pyszna.