Menu

Sernik firmowy trenera

Przepis z bloga: www.mrfit-trener.com
  • Czas: 90
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g pestek słonecznika
  • 20g kakao
  • 100g kremowego masła orzechowego
  • 750g sera twarogowego chudego
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 4 całe jaja
  • 20g mąki kokosowej
  • stevia/ ksylitol/ erytrol – uznaniowo
  • 200g śmietanki 30%
  • 150g masła orzechowego Primavika
  • 5g żelatyny/ agaru Polewa
  • 50g czekolady gorzkiej 70%
  • 50g mleka kokosowego

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód. Pestki, wiórki i kakao blendujemy do uzyskania mąki. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy równomiernie spód i boki formy (moja forma miała 24cm).
Środek. Do dużego naczynia wrzucamy ser twarogowy, jogurt naturalny, jaja, mąkę kokosową i 2-3 łyżeczki stevii (lub ksylitolu/ erytrolu). Blendujemy dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową wlewamy do formy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Mus. Schłodzoną śmietankę ubijamy na pianę. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Do małego garnka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą (tak, żeby woda przykryła proszek) i czekamy chwilę aż napęcznieje. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej masy i mieszamy. Dopiero taką żelatynę dodajemy do reszty masy i mieszamy. Wykładamy mus na sernik i wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej na minimalnym ogniu rozpuszczamy kawałki czekolady razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 ciągle mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy nieco mleka. Gotową polewą zalewamy gotowy sernik . Odstawiamy do przestygnięcia a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 16 porcji. POLECAM!

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód. Pestki, wiórki i kakao blendujemy do uzyskania mąki. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy równomiernie spód i boki formy (moja forma miała 24cm).
Środek. Do dużego naczynia wrzucamy ser twarogowy, jogurt naturalny, jaja, mąkę kokosową i 2-3 łyżeczki stevii (lub ksylitolu/ erytrolu). Blendujemy dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową wlewamy do formy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Mus. Schłodzoną śmietankę ubijamy na pianę. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Do małego garnka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą (tak, żeby woda przykryła proszek) i czekamy chwilę aż napęcznieje. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej masy i mieszamy. Dopiero taką żelatynę dodajemy do reszty masy i mieszamy. Wykładamy mus na sernik i wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej na minimalnym ogniu rozpuszczamy kawałki czekolady razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 ciągle mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy nieco mleka. Gotową polewą zalewamy gotowy sernik . Odstawiamy do przestygnięcia a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 16 porcji. POLECAM!