Menu
  • Wegańskie mafe
  • Wegańskie mafe

Wegańskie mafe – afrykański gulasz z masłem orzechowym

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 2 papryki (najlepiej zielone)
  • 2 duże pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • 1 duża cebula czerwona
  • około 6 ząbków czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki naturalnego masła orzechowego Primavika (składnik niezbędny)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 puszka czerwonej fasoli (opcjonalnie)
  • prażone orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, maggi lub ciemny sos sojowy

Jak przygotować

Krok po kroku

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Smażymy, aż cebula się zarumieni.

Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, chwilkę podsmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy około 5-10 minut.

Do duszącej się marchwii dajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, pomidory oraz wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Wszystko razem dusimy na średnim ogniu, aż marchew i papryka zmiękną a pomidory cakiem się rozpadną.

Następnie dodajemy bulion, masło orzechowe i przecier pomidorowy. Dokadnie mieszamy całe danie.

Gotujemy około 5 minut do uzyskania porządanej konsystencji i rzecz jasna - doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi lub sosem sojowym (wedle uznania, nie jest konieczne). Można dodać również odrobinę słodkiej lub ostrej papryki czy też ziół. Wszystko zależy od naszej fantazji i naszych preferencji.

Podajemy z dodatkiem czerwonej fasoli i/lub orzeszków ziemnych. Świetnie smakuje z ryżem, kus kusem, pieczywem lub jako samodzielna potrawa. Jest to idealny posiłek, niezależnie od pory dnia czy roku - smakuje wyśmienicie!

Smacznego :)

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Smażymy, aż cebula się zarumieni.

Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, chwilkę podsmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy około 5-10 minut.

Do duszącej się marchwii dajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, pomidory oraz wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Wszystko razem dusimy na średnim ogniu, aż marchew i papryka zmiękną a pomidory cakiem się rozpadną.

Następnie dodajemy bulion, masło orzechowe i przecier pomidorowy. Dokadnie mieszamy całe danie.

Gotujemy około 5 minut do uzyskania porządanej konsystencji i rzecz jasna - doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi lub sosem sojowym (wedle uznania, nie jest konieczne). Można dodać również odrobinę słodkiej lub ostrej papryki czy też ziół. Wszystko zależy od naszej fantazji i naszych preferencji.

Podajemy z dodatkiem czerwonej fasoli i/lub orzeszków ziemnych. Świetnie smakuje z ryżem, kus kusem, pieczywem lub jako samodzielna potrawa. Jest to idealny posiłek, niezależnie od pory dnia czy roku - smakuje wyśmienicie!

Smacznego :)